zaterdag 22 februari 2014

Surinaamse roti kip massala

Roti kip heeft lang op mijn to-cook lijst gestaan. Vandaag was het zo ver! De rotiplaten heb ik niet zelf gemaakt.  officieel hoort het met kouseband maar ik heb haricot verts gebruikt ondat ik geen kousenband kon krijgen.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de kip:
- 800 gram kipbouten of drumsticks
- 1 ui (versnipperd)
- 2 teentje knoflook ( geperst)  
- 1 1/2 eetlepel massala (te koop bij o.a. turkse toko)
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 kopje water
- 1 1/2 eetlepel tuinkruidenbouillon (of 3 maggiblokjes)
- mespunt zwarte of witte peper
- 4 eetlepels zonnebloem olie

Ingrediënten voor de kousenband en aardappel:
- 400 gram kousenband
- 6 grote aardappelen ( in grote blokje snijden)
- 1 teentje knoflook ( geperst)
- 1 eetlepels tuinkruidenbouillon ( 2 maggiblokjes)
- 1 kleine ui (versnipperd)
- 1 eetlepel massala
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 kopje water
- mespunt zwarte of witte peper
- 6 eieren
- 4-8 rotiplaten (supermarkt of toko)

Ontdoe de kip van het vel. Snij de kippenbouten in gewenste stukken. Snij ze niet te groot omdat het dan langer duurt voor de kip gaar is. Je kunt ook drumsticks gebruik er n. Doe in een ruime pan de olie en fruit daarin de ui en de knoflook 3 minuten.

Als ze wat glazig zijn de tomatenpuree toevoegen. Goed roeren, doe daarna de massala erbij en laat het goed meebakken. Na een klein minuutje voeg je de kip toe en de zwarte/witte peper.

Laat dit alles even goed bakken en blijf wel opletten dat het niet aanbrandt door af en toe te roeren. Doe daarna de tuinkruidenbouillon of maggiblokjes erbij en de deksel erop.

Laat het stomen na 5 minuten een half kopje water erbij doen en op een wat zachter vuur gaar koken.Na plusminus 30-40 minuten is de massala kip klaar ( afhankelijk van de grote van je kip). Merk je dat je weinig jus hebt doe dan nog de rest van het kopje water erbij en proef of het voldoende zout heeft.

De bereiding van de aardappelen is bijna gelijk. Kook de aardappelen 10 minuten voor. se moeten nog een klein beetje stevig zijn. Doe de olie in een pan en fruit daar weer de ui en knoflook mee. Daarna doe je de tomatenpuree erbij en bak je de massala poeder mee.Doe vervolgens de aardappelblokjes erbij met de tuinkruidenbouillon (maggiblokjes) en een kopje water.

Laat dit alles goed stomen op een niet al te hoge vlam. Als de aardappelen bijna klaar zijn voeg je de kousenband toe en roer het goed om. Als je haricot verts gebruikt dan voeg je ze tegelijk met de aardappelen toe.  Proef of het geheel voldoende zout heeft naar wens. Is dit niet het geval dan meer tuinkruidenbouillon (1 maggiblokje) toevoegen.Kook een aantal eieren (hardgekookt) en maak het mooi geel door het even in de massala van de kip te leggen als de eieren gepeld zijn.Eet het geheel met de rotiplaten.


3 opmerkingen: