maandag 3 maart 2014

Ovenschotel met gehakt en zoete aardappel

Dit recept komt van www.francescakookt.nl. Francesca heeft een ontzettend leuke kookblog. Dit recept sprak mij erg aan omdat het door de zoete smaken zeer geschikt isvoor kinderen. En de combinatie van ui, knoflook,  gehakt en tomaat is sowieso fantastisch. Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan aan het recept. Francesca serveerde het gerecht in schattige kleine pannetjes. Deze heb ik niet, dus ik heb er een ovenschotel van gemaakt.

Ingrediënten voor 4 personen
1 flinke zoete aardappel
4 kruimige aardappelen
1 teentje knoflook
1 grote ui
1 winterwortel of 3 kleine wortels
500 gr rundergehakt
1 el tomatenpuree
250 ml runderbouillon (gemaakt van bouillonblokje)
1 tl tijm
4 el fijngesneden zongedroogde tomaat
olijfolie om te bakken
margarine
scheutje melk
verse peterselie (optie)

Schil de zoete aardappel en de aardappelen.  Snij ze in grove gelijke stukken. Doe wat zout in de pan met water. Kook ze samen in ongeveer 15-20 minuten gaar.

Snipper de ui en knoflook en snij de wortels in kleine blokjes.
Bak het gehakt bruin in wat olie. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en fruit een minuut of tien mee. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 2 minuten mee. Giet de warme bouillon erbij en voeg de tijm toe. Roer even goed door en voeg dan de zongedroogde tomaten toe.
Het gerecht wordt straks gegarneerd met verse platte peterselie. Snij alvast de steeltjes van de peterselie en voeg de steeltjes toe aan het gehaktmengsel.  Bewaar de blaadjes.
Laat vijf minuten zachtjes pruttelen.



Giet ondertussen de aardappelen af en stamp ze lekker smeuïg met een scheutje melk en een klein klontje margarine. Maak eventueel op smaak met zout.



Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal. Daarop komt de laag met (zoete) aardappelpuree. Maak de bovenkant mooi glad met een lepel. Smelt wat margarine in de magnetron.  Bestrijk nu voorzichtig met een siliconen kwast de aardappellaag. Maak de bovenkant eventueel af door met een vork een patroon te trekken.

Zet de schaal nu ongeveer 15 minuten in de oven. Zet de laatste 4 minuutjes de grillstand aan zodat de bovenkant mooi bruin kleurt.
Serveer met verse platte peterselie.  Dit hoeft niet, maar ik moet zeggen dat het echt wat toevoegt aan het gerecht.

Eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten