maandag 19 augustus 2013

Sushi maken

Ik heb al een aantal keer zelf sushi gemaakt. Ik vind dit erg leuk om te doen en ik vind het leuk om combinaties uit te proberen. Ik verzin dingen zelf en haal inspiratie uit sushirestaurants en het internet. Dit keer vier verschillende sushi's. Ik heb nog een hoop ideeën in mijn hoofd dus hou mijn blog in de gaten.

Erg belangrijk, kies voor goede verse vis van een visboer. Zeg dat je sushi kwaliteit wilt. 

Ingrediënten voor ongeveer 2 personen
250 gram sushirijst
Japanse rijstazijn, zout en suiker

Verse vis (bijvoorbeeld zalm, tonijn, gerookte paling)
Komkommer in lange dunne repen
Avocado in dunne reepjes
Wasabi
Japanse mayonaise (eventueel)
Nori vellen
Sesamzaadjes wit en/of zwart
Teriyakisaus
Johma tonijn-wasabisalade 
Tonijn uit blik
Ingemaakte gember 
Zeewiersalade ( AH )
Gebakken uitjes 
Sojasaus (Kikkoman)

Sushimatje


In een toko kun je de Japanse mayonaise krijgen. De overige dingen kun je bij een gewone supermarkt krijgen maar zijn bij de toko vaak goedkoper.

Kook de sushirijst volgens de verpakking. 250 gram rijst is voldoende om voor 2 personen sushi te maken. Blijf de rijst in het begin goed roeren zodat het niet aan de bodem kleeft. Voeg als de rijst is drooggekookt en nog warm is, het mengsel van 2 eetlepels rijstazijn, 2 eetlepels suiker en 1 theelepel zout toe. Roer goed door en laat afkoelen. 

Ik heb deze keer inside-out-rolls gemaakt. Knip een vel nori doormidden en leg deze op het sushimatje. Ik heb het sushimatje trouwens bekleed met doorzichtig folie. Zo plakt de rijst niet aan het matje. Maak je handen nat en pak een goede volle hand rijst. Verdeel het over de nori tot deze bedekt is en druk aan met vochtige handen.

Strooi nu op de rijst witte of zwarte sesamzaadjes. Draai de nori om zodat het met de rijstzijde op het sushimatje ligt. Nu kun je hem vullen.

Sushi met tonijn-wasabi salade 

Johma heeft momenteel een nieuwe salade. Tonijn-wasabi! Perfect voor in de sushi. Ik heb een kwart van het bakje gemengd met een klein blikje tonijn uit blik. Verdeel dit mengsel horizontaal op je nori en leg er reepjes komkommer en avocado op. Rol de sushi dicht door middel van het matje en druk goed aan. Niet te hard drukken want dan druk je aan de zijkanten de vulling eruit. Leg de rol koel tot je gaat opdienen. Na het snijden verdeel je wat Japanse mayo over de stukjes.

Sushi unagi (paling) met teriyakisaus

Snijdt de gerookte paling in stukken van ongeveer 7 cm. Plaats de paling een aantal minuten onder de hete grill in de oven tot dat hij een klein beetje bruin wordt. De paling zal enorm slinken door de warmte. Koop teriyakisaus of teriyakimarinade en laat deze even inkoken in een pannetje. Voeg wat honing toe als hij te zout is. Het mag best lekker zoet zijn. Laat niet te lang koken want dan zal het hard worden. Het is de bedoeling dat het wat stroperig wordt. Vorm met natte handen ovale bolletjes van sushirijst. Gebruik ongeveer een goede eetlepel vol, zo kun je het nog makkelijk in een keer in je mond stoppen. Laat de paling en de saus iets afkoelen. Lauw serveren mag, is juist lekker. Leg het plakje paling op de sushirijst en besprenkel met de saus. Maak het af met wat witte sesamzaadjes bovenop.
Zie onderstaande foto, linker sushi.Rainbow sushi (bovenstaande foto, middelste sushi)

Dit is best een lastige. Vooral het snijden maakt het lastig, je snijdt het al snel kapot.
Verdeel de sushirijst op een half norivel zoals hierboven omschreven. Draai de nori om. Beleg de nori met wat je lekker vindt. Ik had verse tonijn, zalm en komkommer. Ook surimikrab is hier lekker in. Verdeel ook een heel klein beetje wasabi over de nori. Echt heel weinig, twee speldenknopjes is al voldoende. Vouw de rol dicht en druk aan. Snijdt nu hele dunne plakjes avocado, tonijn en zalm. Besprenkel de avocado met citroensap tegen het verkleuren. Verdeel nu de plakjes een beetje schuin over de rol.
Pak nu een stuk doorzichtig folie en leg dit op de rol. Leg hierover het sushimatje en druk goed aan alle kanten aan. Het is de bedoeling dat de plakjes bovenop de rol goed erop worden gedrukt. Haal de folie eraf en leg koel tot dat je de sushi gaat snijden. Doe straks bij het serveren een klein drupje Japanse mayo op ieder stukje. 


Sushi spicy tuna

Deze rol heb ik zelf bedacht. Hij staat twee foto's terug het meest rechts in beeld. Maak een norivel met rijst en bestrooi met wat zwarte sesamzaadjes. Draai de nori om. Beleg met een dikke reep verse tonijn, komkommer en avocado. Smeer wat wasabi op de nori. Het is ook lekker om wat chilivlokken erop te doen. Lekker spicy! Rol de nori dicht.


Na het snijden straks, leg je op ieder stukje sushi wat zeewiersalade (verkoopt de Albert Heijn) en strooi wat gebakken uitjes erop.


Gebruik voor het snijden echt een heel scherp en nat mes. Doe dit voorzichtig want je maakt ze snel stuk. Op you tube kun je filmpjes vinden over het snijden.

Ik at er sashimi bij, dat zijn gewoon plakjes rauwe vis. Nogmaals, gebruik echt hele verse vis. Vraag hierna bij de visboer. Ik had tonijn, zalm en coquilles. 
Serveer en sojasaus, ingemaakte gember, wasabi en zeewiersalade bij.

Eet natuurlijk met stokjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten