dinsdag 17 september 2013

Chili con carne



Regen, wind, herfst! Heerlijk om weer wat zwaarder eten  te koken!
Met een schepje suiker erin, zodat het iets minder pittig is, smullen de kinderen ook van deze pot!

Ingrediënten voor 2 personen en 2 kinderen
Ongeveer 300 gr rundergehakt
1 rode paprika
2 uien
2 teentjes knoflook
1 groot blikje tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1 rundvlees bouillonblokje
Mespuntje chilipoeder
1 el paprikapoeder
1 middelgrote pot bruine bonen
Paat druppels tabasco
1 tl suiker

Zure room
1 Avocado
1 el Citroensap
Tomaat
1 teen knoflook
3 druppels tabasco
Klein stukje ui

Snipper de ui en de knoflook. Spoel de bruine bonen af in een vergiet. 
Fruit in een pan de ui en knoflook zachtjes 5 minuten. Voeg het gehakt tod en bak rul. Voeg de tomatenpuree toe en laat 3 minuten zachtjes meefruiten om te ontzuren.  Snij de paprika in stukjes en voeg deze toe. Bak 2 minuten mee. Voeg het blik gepelde tomaat toe. Maak de grote stukken tomaat stuk met je pollepel. Voeg het bouillonblokje,  een mespuntje chilipoeder,  een eetlepel paprikapoeder en een paar druppels tabasco toe. Wees voorzichtig met de pittigheid.  Je kunt altijd nog iets toevoegen maar niet meer weghalen. Laat dit zachtjes ongeveer 15 minuten pruttelen. Voeg nu de afgespoelde bruine bonen toe en maak op smaak met zwarte peper en zout. Ik voeg zelf een theelepel suiker toe omdat het dan net iets zoeter is. Zo smullen mijn dochters gewoon mee van de chili. 
Ik laat het altijd nog een minuutje of 20 heel zachtjes pruttelen. 

Ik serveer er zilvervliesrijst bij omdat dit gezonder is dan witte rijst.
Ook serveer ik er zure room en quacemole bij. 

Guacemole maak je makkelijk zelf en is veel lekkerder dan kant en klare. Je kunt het op veel verschillende manieren maken maar ik had nu niet alles in huis. Hier de simpele versie.  

Doe de avocado samen met een klein stukje ui en kniflook in de keukenmachine.  Maal het fijn. Maak op smaak met tabasco, citroensap,  peper en zout. Snij wat tomaat fijn en roer dit er doorheen. Lekker met wat verse koriander erover.  Simpel maar lekker bij zo'n pittige chili.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen