dinsdag 3 september 2013

Oosterse mosselen uit de wok

Ik ben toch wel iemand die graag anders kookt.. bij mij zul je zelden gekookte groenten, aardappels en vlees op tafel zien. Oke, in de winter maak je mij ook wel blij met boerenkool of hutspot. Maar als het even kan, maak ik er een feestje van. Gewoon, omdat ik het leuk en lekker vind. Ook vind ik het belangrijk dat mijn kinderen gevarieerd eten. Gelukkig willen ze vaak alles proeven en de meeste dingen eten ze dan ook gewoon mee.

Vandaag dus Oosterse mosselen. Ik serveer er brood en een Aziatische salade bij.




Ingrediënten salade
1 gele paprika
100 gram taugé
150 gram sperziebonen
klein stukje rode peper
halve limoen
2 tl suiker
halve tl trassie
olijfolie of zonnebloemolie
gemalen kokos
zout en peper
verse peterselie en/of verse koriander

Kook de sperziebonen beetgaar/ lekker knapperig en spoel af onder koud water. Laat goed uitlekken en leg op een schaal. Snij de paprika in dunne reepjes en leg op de sperziebonen. Verdeel de taugé ook erover. Maak een dressing van het limoensap, de suiker en het stukje peper (ik heb nog geen centimeter gebruikt). Verkruimel de trassie in de dressing en blijf roeren tot de trassie opgelost is. Voeg nu ongeveer 2 eetlepels olie toe en roer tot de suiker ook is opgelost. Verdeel de dressing over de salade en roer goed door. Vlak voor het serveren strooi je er 2 eetlepels gemalen kokos overheen. Ik heb er nog verse peterselie en koriander over gedaan. Gewoon, omdat ik dat in huis had en omdat ik de smaak van koriander geweldig vind.  







Ingrediënten voor de mosselen (2 personen)
2 kilo mosselen
3 bosuitjes

3 tenen knoflook
Halve rode peper
3 cm verse gember of 1 theelepel gemberpoeder
1 limoen
3 eetlepels zonnebloemolie
Oosterse chilisaus
Japanse sojasaus

Verse koriander

Snijd de bosuitjes in ringetjes. Pel de tenen knoflook en snijd ze in
plakjes. Snijd ook de gember in dunne plakjes. Boen de limoen schoon en rasp
de groene schil er af. Pers de limoen uit. Was de mosselen schoon onder
stromend water. Verwijder kapotte mosselen en mosselen die na een tik op het
aanrecht niet dichtgaan. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook, rode peper en
gember zachtjes aan tot ze gaan geuren. Schep de limoenrasp, de bosuitjes en
de mosselen erdoor. Bak de mosselen al omscheppend ca. 3-4 minuten op hoog
vuur. 


Schep er 2 eetlepels chilisaus en het limoensap door en verwarm
de mosselen nog ca. 3-4 minuten tot alle schelpen openstaan. 

Roer een dipsausje van 4 eetlepels chilisaus, 2 eetlepels sojasaus en 5-6 eetlepels mosselvocht en schenk het sausje vervolgens in twee kleine kommetjes en serveer het bij de mosselen. Snij de verse koriander, strooi wat in de dipsaus en strooi de rest over de mosselen.

Ik heb ciabattabrood erbij geserveerd. Deze heb ik voor het afbakken in plakjes gesneden en besprenkeld met olijfolie en verse peper en zout. Hierna heb ik ze in ongeveer tien minuten lichtbruin gebakken op 220 graden.






2 opmerkingen: