maandag 18 november 2013

Hollandse erwtensoep

Het is er weer echt tijd voor! Erwtensoep! Het recept heb ik van huis uit meegekregen en zelf een beetje naar smaak aangepast. Deze pan is voldoende voor 4 personen.



Wat heb je nodig?
Anderhalve liter water
1 el zout
1 kleine knolselderij
1 kleine winterwortel
1 flinke prei
500 gram spliterwten
2 karbonades
1 laurierblaadje
klein bosje selderij
1 verse rookworst

Doe anderhalve liter water in een pan en doe er 1 eetlepel zout bij. Was de prei en snij deze in ringen. Schil de knolselderij en snij in blokjes van 1 cm. Snij de wortel ook in blokjes. Was de spliterwten in een zeef. Voeg de spliterwten en de karbonades toe en verkruimel het laurierblaadje erboven. Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig. Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten heel zachtjes koken. Hak de selderij fijn. Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes. Roer die met de knolselderij, prei, wortel en driekwart van de selderij door de soep. Laat het nu ongeveer drie kwartier zachtjes pruttelen. Roer regelmatig! Leg de rookworst in de pan erbij en laat nog een klein half uurtje garen. Haal de worst uit de pan en snij deze in plakjes. Doe de worst weer terug en voeg de laatste selderij toe. Breng op smaak met peper en zout.

Het lekkerste is om de soep een dag van tevoren te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen