dinsdag 5 november 2013

Stoofvlees met patat

Sommige gerechten staan al heel lang op mijn "to-do-list". Zo ook stoofvlees. Ik ben natuurlijk wel bekend met hachee, goulash en Indisch stoofvlees, maar niet met Belgisch stoofvlees met bier. En dan eet je daar natuurlijk patatjes bij. Om stoofvlees te maken moet je zeker een uurtje of 3-4 thuis zijn. Het brandt snel aan, dus blijf in de buurt.

Wat heb je nodig voor 2 personen?
500 gram magere runderlappen
4 grote uien
2 eetlepels bloem
1 flesje trappist bier (ik gebruik enkel Westmalle)
1 kruidnagel
1 laurierblad
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels azijn
½ eetlepel tijm
2 sneetjes bruin brood
1 eetlepel mosterd
peper en zout
boter

1. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het in blokjes gesneden vlees op hoog vuur goudbruin. Breng het vlees op smaak met peper en zout.
2. Haal het vlees uit de pan en fruit de in ringen gesneden ui in het achtergebleven vet. Voeg de bloem en het suiker aan de ui toe en bak op laag vuur nog even mee. Niet laten aanbranden natuurlijk!
3. Voeg vervolgens aan de ui het azijn, bier, het laurierblad, de kruidnagel en de tijm en het vlees toe. Laat het mengsel aan de kook komen en draai dan het vuur laag.
4. Leg het deksel op de pan en laat het gerecht circa een half uur op laag vuur stoven.
5. Haal de korsten van de sneetjes brood af en besmeer het brood rijkelijk met grove mosterd. Leg na een half uur de sneetjes brood op het stoofvlees en laat vervolgens nogmaals een uur meestoven.
6. Roer met een houten lepel na een half uur het brood door het stoofvlees, zodat het gerecht gaat binden.
7. Leg het deksel weer op de pan en laat het gerecht vervolgens nog twee tot drie uur op laag vuur stoven. Mocht je in de tussentijd merken dat het gerecht begint aan te branden doordat er te weinig vocht in zit, kun je beetje bij beetje wat water toevoegen. Het vlees is gaar als het lekker uit elkaar valt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten