zaterdag 25 januari 2014

Broodjes bapao met rundergehakt

Broodjes bapao heb ik altijd al zelf willen maken. Het gekke is dat ik nooit met gist durfde te koken en bakken. De recepten met gist leken me zo moeilijk en het reizen van het deeg sprak me nooit aan. Vandaag heb ik het toch geprobeerd.  En wat is het makkelijk.

Voor 6 kleine broodjes
125 gram bloem
3,5 gram gist
50 ml melk
1/2 tl suiker
25 ml warm water

1/2 eetlepel olie
125 gram rundergehakt
1 teentje knoflook
1/2 ui
1 flinke el verse selderij
1 tl palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
1 el sojasaus
1 tl sambal
naar smaak zout

Meng de bloem, gist en suiker in een kom. Meng de melk met 25 ml warm water en voeg toe aan het bloemmengsel. Kneed nu met de hand of met een mixer met deeghaken tot een glad en soepel deeg (dit duurt ongeveer 6 minuten met een elektrische mixer). Vet een grote kom in met een halve theelepel olie en leg het deeg erin. Draai de bol om, zodat er overal een dun laagje olie zit. Bedek de kom met plastic folie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.



Maak ondertussen het gehaktmengsel. Pel de knoflook en de ui. Pers de knoflook uit en snij de ui heel fijn. Hak de selderij fijn. Verwarm de olie in een bakpan. Voeg de ui toe en bak twee minuten, voeg dan de knoflook toe en bak opnieuw. Voeg het gehakt toe en roerbak totdat het gehakt bruin is. Voeg vervolgens de selderij, suiker, sojasaus, sambal en naar smaak wat zout toe (wel even proeven, de sojasaus is namelijk ook al zout). Roer door elkaar en laat het mengsel vervolgens afkoelen.



Haal het deeg uit de kom en vorm er een rol van. Snij deze rol nu in 6 stukken (of minder, als je ze wat groter wilt maken).

Maak met je duimen een kuiltje in een stukje deeg. Zorg dat je de randen platter duwt en de onderkant wat dikker laat (dit wordt namelijk straks de bovenkant). Schep ongeveer eem eeetlepel van de vulling in het kuiltje. Duw het deeg samen om het te sluiten, gebruik eventueel een klein beetje water om het vast te plakken (dat heb ik niet gedaan en ze bleven allemaal heel).





Leg de broodjes onder een vochtige theedoek en laat nog eens 20 minuten rijzen. Zet ondertussen een stoompan op het vuur en breng het water aan de kook. Leg een stukje bakpapier in het stoommandje.

Leg vier broodjes per keer in het stoommandje. Dit ligt aan de grootte van je stoompan. Leg ze los van elkaar. Leg ze met de didichtgevouwen kant naar onderen. de pan af en laat de broodjes 7-10 minuten stomen of wat langer als je grotere broodjes hebt gemaakt. Haal de broodjes uit de pan en serveer meteen met zoete chilisaus.

Ik vond ze heerlijk! De volgende keer ga ik een kipvulling proberen.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten