maandag 27 januari 2014

Spaghetti bolognese

Bolognesesaus is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna.

Bologna staat bekend om zijn zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, behoorlijk gevuld. In de oorspronkelijke saus behoren tot de vaste ingrediënten: rundvlees (gehakt), pancetta(gedroogd varkensbuikspek), ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk. Een echte Italiaans zal er tagliatelle bij eten maar ik eet het graag met (volkoren) spaghetti.

Ik maak altijd een flinke pan. De rest vries ik in. Heerlijk als je een keer geen zin hebt om te koken.

Voor een flinke pan (4-8 personen)
- 2 uien, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 100 gram ontbijtspek, in kleine stukjes gesneden
- 2 flinke theelepels gedroogde oregano
- flinke hand verse basilicum (optie)
- 4 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
- 2 grote winterpenen, in blokjes gesneden
- 500 gram gehakt
- 2 blikken gepelde tomaten van 400 gram
- 1 groot blikje tomatenpuree
- parmezaanse kaas, geraspt
- peper en zout
- olijfolie

Aan de slag
Verwarm wat olijfolie in een grote pan.
Voeg de stukjes spek, de knoflook en de oregano en roerbak tot het spek goudbruin is.
Voeg vervolgens de ui, wortel en bleekselderij toe en bak dit ongeveer 10 minuten mee. Af en toe even goed roeren anders bakt het aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Dit is nodig voor het ontzuren van de puree.



Voeg dan de tomaten uit blik toe, gevolgd door een half blik gevuld met water.
Hak de steeltjes van de basilicum fijn, doe ze in de pan en roer om. Laat het mengsel zachtjes aan de kook komen.
Haal dan de pan van het vuur, zet je staafmixer in de pan en pureer de saus met 3 of 4  halen wat fijner. Zet de pan op het vuur, zet het vuur lager en laat de saus met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig.
Rul in een andere pan het gehakt in wat olijfolie mooi goudbruin en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan het gehakt toe aan de saus, en pureer met nog 3 halen van de staafmixer het gehakt door de saus. Niet te veel pureren, er moet structuur overblijven!



Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen.
Kook ondertussen de pasta. Haal dan de pan van het vuur en roer 2 el parmezaanse kaas door de saus.

Serveer de saus samen met de pasta en maak de schaal af met basilicumblaadjes (Optie) en kaas.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen