zaterdag 11 januari 2014

Romige risotto met gerookte zalm en courgette

Risotto, heerlijk! Voor het maken van risotto moet je wel echt van koken houden. Of in ieder geval iets over willen hebben om lekker te eten. Je staat namelijk zeker twintig minuten te roeren en vocht toe te voegen. Weg lopen en even de tafel dekken kan echt niet.

Het is belangrijk om echte risottorijst te nemen en geen andere rijstkorrel. Een vaak gemaakte fout bij risotto is dat de rijst te gaar wordt gekookt. Oefening baart kunst! En blijf proeven is mijn tip.

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
1 courgette
40 gram boter
2 takjes verse dille
1 deciliter witte wijn
Ongeveer 1 liter visbouillon
4 el creme fraîche
300 gram risottorijst

Snipper de ui en Snij de courgette in kleine blokjes. Snij ook de zalm in stukjes en snij de verse dille fijn.

Fruit in de boter de gesnipperde ui langzaam op een laag vuur en zorg dat ze niet bruin worden. Dit duurt meestal een minuut of vijf. Draai het vuur hoog en doe de rijst erbij, bak deze onder voortdurend roeren zodat alle korrels gaan glanzen en hun doorzichtigheid verliezen. Zorg ervoor dat niets de kans krijgt te verbranden of zelfs bruin te worden. Roer voortdurend!

Voeg nu de wijn toe. Zorg dat alles goed heet is en blijf roeren tot de wijn geheel verdampt is. Voeg nu de courgette toe. Bak 3 minuten mee. Daarna voeg je telkens een voor een soeplepels hete bouillon toe en laat deze verdampen voordat je meer vocht toevoegt. Het is belangrijk om constant te blijven roeren. Draai de warmtebron onder de pan iets lager maar niet te laag tijdens dit proces.

Langzamerhand zal je merken dat de rijst zich gaat hechten aan de lepel en aan de pan. De risotto is dan bijna gaar. Normaal gesproken duurt dit ongeveer 20 minuten.

De risotto is gaar als het er smeuïg uitziet maar de rijstkorrels nog stevig zijn. Haal de pan van het vuur, voeg de zalm, creme fraîche en dille toe en roer rustig door. Doe deksel op de pan. Laat het geheel ongeveer 5 minuten rustig staan. Maak op smaak met zeezout en zwarte peper.

Eet smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. hoeveel zalmfilet/gerookte zalm gebruik je voor dit recept??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pakje gerookte zalm van 150 of 200 gram gebruik ik voor 2 personen. Voor 4 personen zou ik tussen de 200 en 300 gram gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen